Förståelsen kring vikten av och viljan att satsa på miljövänliga alternativ är mer utbredd idag än någonsin. Vi blir allt mer miljömedvetna och har ett gemensamt ansvar att bevara planeten och dess naturresurser. Att använda miljövänligt förpackningsmaterial är till exempel något som bör vara en självklarhet idag, särskilt bland företag. Plast, glas, kartong, papper eller trä: vilket är egentligen det bästa förpackningsmaterialet rent miljömässigt? Vi har tagit fram en köpguide som hjälper dig att välja miljövänliga förpackningar.
Vad är ett miljövänligt förpackningsmaterial?
Förpackningar som går att återvinna är exempel på miljövänliga förpackningar. Återvinningsbara förpackningar är nämligen tillverkade av material som kan bearbetas och användas på nytt. Denna typ av förpackningar kan kallas för "miljövänliga" eftersom de bevarar miljön genom att man omvandlar materialet istället för att utvinna det på nytt och börja om från början. Att använda återvinningsbara förpackningar är ett effektivt sätt att skydda naturresurserna, eftersom det minskar mängden avfall och därmed mängden föroreningar.
Hur vet man att förpackningarna går att återvinna?
Produkter och förpackningar kommer med olika märkningar. Dessa märkningar gör det möjligt att avgöra om materialet är återvinningsbart eller inte.
Hur ser miljömärkningarna ut?
För att ta sig an ett miljövänligt förhållningssätt och göra rätt val är det viktigt att förstå vad de olika miljömärkningarna betyder. Dessa är de vanligaste märkningarna som syns på de produkter och material som används för dagligt bruk.
"Green Dot" innebär att det företag som tillverkar förpackningen eller produkten efterlever det europeiska förpackningsdirektivet (Direktiv 94/62/EG).
Denna symbol kallas för "Möbius Strip" och visar att förpackningen är återvinningsbar.
Syftet med dessa två symboler är att informera konsumenten om hur stor procentandel återvunna råvaror som används vid tillverkningen av förpackningen eller produkten.
Denna logotyp har ett utbildande syfte: den ska helt enkelt uppmuntra konsumenten att slänga sitt skräp i papperskorgen.
Denna logotyp betyder att förpackningen eller produkten inte ska slängas i det vanliga hushållsavfallet, utan i en specifik återvinningscontainer.
Denna symbol är obligatorisk att sätta på alla återvinningsbara förpackningar.
Denna logotyp informerar konsumenten om plastförpackningens sammansättning och anger förkortningen för materialet och den kategori det tillhör. Numret indikerar vilken typ av plast som används.
Denna symbol är avsedd för glasförpackningar och betyder att de ska återvinnas.
Denna logotyp återvinns på alla återvinningsbara aluminiumförpackningar.
Dessa miljömärkningar visar att förpackningen uppfyller de uppsatta kraven för vad som räknas som låg miljöpåverkan.
Vilka typer av plastmaterial är inte återvinningsbara?
Plast är ett av de svåraste materialen att återvinna. I och med att majoriteten av alla förpackningarna är tillverkade av plast är det viktigt att ta reda på deras sammansättning för att kunna välja ett återvinningsbart alternativ. Man har därför infört ett kodsystem för plastförpackningar, numrerat från 1 till 7.
Detta kodsystem gör det möjligt att identifiera de olika egenskaperna hos respektive plastsort och att ta reda på om en plastförpackning är återvinningsbar eller ej. Det finns 4 typer av plaster: PP (polypropylen), PET (polyetentereftalat), HDPE (högdensitetspolyeten) och LDPE (lågdensitetspolyeten).
Polyetentereftalat som används i förpackningar såsom läskflaskor eller oljeflaskor ingår till exempel i kategori 1, vilket betyder att det är 100 % återvinningsbart.
Polystyren (PS) är numera också en återvinningsbar plast, vilket det inte var tidigare. Detta är mycket positivt eftersom polystyren används i många förpackningar och produkter.
Vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?
För att öka användningen av miljövänliga förpackningar krävs det att man har god kunskap om vilka råvaror de tillverkas av och hur bra de kan återvinnas.
Miljövänliga förpackningar och hållbara förhållningssätt
Idag pratar man mycket om zero waste, alltså en eftersträvan om att generera så lite avfall som möjligt. Därför uppmuntrar fler och fler livsmedelskedjor att konsumenterna ska välja papperspåsar för att bära hem sina matvaror. Syftet är att öka användningen av papperspåsar, eller egna påsar, och minska användningen av påsar av plast.
Vi på Manutan erbjuder miljövänliga förpackningar eftersom vårt mål är att värna om och skydda miljön på de sätt vi kan. Ta reda på mer genom att läsa vår köpguide om nya miljövänliga produkter för kontor och verkstad..
Vilket förpackningsmaterial genererar minst utsläpp?
De förpackningar som bidrar till minst utsläpp är de som är biologiskt nedbrytbara eftersom dessa är lättast att återvinna eller kompostera. För att upprätthålla en hållbar utveckling kommer här en lista med de främsta miljövänliga förpackningsmaterialen.
Trä
Förpackningar av trä är det bästa alternativet för miljön. Detta av en enkel anledning: träförpackningar är lätta att återvinna och tillverkningen har lägst miljöpåverkan.
Glas
Glas är tillverkat av naturmaterial som sand, kalk och kalciumkarbonat. På så sätt kan det återvinnas i all oändlighet, vilket gör glas till ett bra val. Å andra sidan kräver tillverkningen, transporten och återvinningen av glas en betydande mängd energi. Trots detta är glas ändå ett miljövänligt förpackningsmaterial eftersom det kan återvinnas om och om igen.
Metall
Fördelen med metall är att det är lätt att återvinna och därmed kräver relativt lite energi. Dessutom kan metallförpackningar bearbetas för att användas på nytt i nya produkter, till exempel de fat med lock eller bearbetade öppna fat som vi erbjuder på Manutan.
Precis som aluminium, som ofta används i livsmedelsförpackningar, är det 100 % återvinningsbart och förlorar inte sina fysikaliska eller kemiska egenskaper i processen. Elförbrukningen under återvinningsprocessen är dessutom mycket låg och ligger endast på endast 5 % av den el som förbrukas under tillverkningen.
Plast
Många tänker nog på plast som ett icke-miljövänligt material. Den senaste tiden har man dock lagt stora resurser på att ta fram en hållbar och effektiv återrvinningsprocess för plast. Därför är det viktigt att noggrant titta vilka logotyper som sitter på plastförpackningarna för att ta reda på hur miljövänliga de egentligen är och på så sätt upprätthålla en hållbar strategi. Manutan erbjuder hållbara förpackningsalternativ för leveranser såsom bubbelplast, packsedelskuvertoch behållare av återvunnen plast.
Varför ska man använda pappförpackningar?
Kuvert eller förpackningar av kartong eller papp består till största delen av trä. Därför är de mycket lätta att återvinna. Dessutom kan kartong återvinnas flera gånger. Tack vare kontinuerlig utveckling inom återvinningsbranschen är det dessutom möjligt att slänga smutsiga livsmedelsförpackningar i kartongåtervinningen, eftersom de numera går att återvinna även när de är smutsiga. Även om kartongförpackningar fortfarande är lite dyrare än plast ger de ändå mer valuta för pengarna än ekologiska material som bambu, sockerrörsfibrer eller majsstärkelse som är bra alternativ ur en ekologisk synvinkel.
På Manutan erbjuder vi miljövänliga kartongförpackningar av hög kvalitet för transport och frakt av olika produkter, till exempel våra kartonger i enkelwell, våra kartonger i dubbelwelleller vår stöttåliga kartong för pallar.
Viktigt att tänka på när det kommer till miljövänliga förpackningar
Utöver att välja rätt typ av förpackningsmaterial finns det också andra saker som är viktiga att tänka på för att begränsa ens koldioxidavtryck:
- Minska förpackningens storlek och vikt, särskilt om produkten ska fraktas, och försök att undvika luftutrymmen i förpackningarna i så stor utsträckning som möjligt;
- Använd inte överflödigt förpackningsmaterial. Att använda extra förpackningsmaterial för att göra paketeringen snyggare eller mer praktisk bidrar till mer avfall och därmed mer avfallssortering och utsläpp;
- Välj rätt leverantör för ditt förpackningsmaterial: fler och fler erbjuder material som är miljöcertifierade.
Det är därför fullt möjligt att använda miljövänliga förpackningar och implementera metoder som bidrar till hållbar utveckling utan att förlora varken prestandan eller kvaliteten. Att göra verkliga förändringar för att gynna miljön innebär inte på något sätt att du måste bortse från kundnöjdheten, utan du kommer att kunna fortsätta att driva din verksamhet som vanligt. Men med ett extra gott samvete!