Bäst vore om alla arbetsplatser som hanterar kemikalier och farliga vätskor hade en upprättad standard och rutiner för olika situationer, och att de använder tillhörande spillskyddsmaterial. Men i verkligheten är det många arbetsplatser som inte tagit tag i det än, det kan vara på grund av tid men även för att man tänker att det är förenat med höga utgifter och komplicerat.
Det behöver varken vara dyrt eller svårt, framför allt om du agerar i förebyggande syfte.
Men hur vet du vad som behöver göras, och i vilken ände ska du börja?
För att hjälpa dig på vägen har vi tre tips för dig som funderar över spillskydd och hur du kan hantera och förebygga tillbud och olyckor på jobbet. Så att du kan minska miljöpåverkan och kostnader och samtidigt minimera risken för skador och olyckor - innan de uppstår.
Tips 1 - Rätt produkter och korrekt förvaring
Alla kan hålla med om att bästa stället att förvara kemikalier på en för ändamålet konstruerad plats. Men det är också viktigt att trygga miljön i förebyggande syfte och att ha rätt sorts spillskyddsprodukter till hands.
Absorbenter absorberar och håller vätska betydligt bättre än mopp och trasa. Att välja rätt produkt är kritiskt för mängden vätska du kan samla upp och hur fort du får bort den. Dels krävs olika typer av material för olika typer av vätskor och dessutom är de anpassade för olika situationer både för inom- och utomhus.
Bland annat finns torkdukar framtagna för instrument på labb eller maskiner där det är viktigt att instrument inte är dammiga och luddiga.
En annan situation kan vara vid risk för syraspill, till exempel runt en batteriladdningsstation, då finns specifikt anpassade ark eller kuddar. Kemiskt inerta granulat är oumbärliga eftersom de inte reagerar kemiskt med syra och därför motverkas bildandet av frätande gaser som är skadliga för både människa och miljö.
Denna typ av spillskydd bör förvaras i en plomberad och tydligt märkt spillbox så att du alltid har sorbenter lättillgängliga om olyckan skulle vara framme.
Tips 2 - Engagera och utbilda medarbetarna
Alla på arbetsplatsen bör känna till var spillskyddsprodukterna finns. Att ha grundläggande kunskaper och veta hur de specifika spillskydden används, vad de har för egenskaper och vad de ska användas till, spara både tid och pengar vid ett tillbud.
Allmän kunskap om spillskydd och de olika risker som kan förekomma på arbetsplatsen förebygger bland annat halkrisken runt maskiner. Medarbetaren blir mer uppmärksam på spill och läckage och vet hur man snabbt agerar när det händer.
En genomgång av olika risker, förebyggande åtgärder och handhavande ökar säkerheten. En kunnig personal ger minskar olycksrisker, färre tillbud och framför allt snabbare reaktion när olyckan är framme.
Att veta var det finns avfallsbehållare med självslutande lock för sorbenter bidrar till en tryggare arbetsmiljö.
När medarbetarna har väl genomtänkta rutiner och kan lokalisera förvaring för förbrukade torkdukar indränkta med brandfarliga ämnen med exempelvis petroleum, lösningsmedel eller thinner är det mer troligt att de används och inte slängs där de fortsätter utgöra en fara för omgivningen
Tips 3 - Utse en spillskyddsansvarig
Med en utsedd spillskyddsansvarig blir det enklare att hålla reda på, underhålla och bevara rutiner och material. Var sak på sin plats och alla vet vem man ska höra sig för hos gällande frågor om spillskyddsarbetet på jobbet.
En ansvarig kan ta hand om och fylla på förvaringsskåp, rapportera brister och informera kollegor om var man hittar olika spillskydd för olika situationer.
En spillskyddsansvarig har extra ansvar och kan få en speciellt utformad utbildning av oss för bättre förståelse om spill, effekter av spill i vår närmiljö, och hur de påverkar oss människor.
Det kan till exempel vara miljöansvarig eller annan lämplig personal som får rollen som spillskyddsansvarig. Det viktigaste är att de tar sitt ansvar och har tillräcklig kunskap om vad det innebär.
Med en ansvarig på plats kan alla känna sig trygga i att spillskyddet är uppdaterat och rutinerna genomtänkta vilket både skyddar och lindrar effekterna om och när det det behövs.
Slutsats
Det är en del att tänka på när det kommer till spillskyddsarbete, denna artikeln ger dig tips om vad du kan börja med först. Ett bonustips är att ta hjälp av någon med kunskap och erfarenhet. Naturligtvis kan Ikaros bistå med sin kunskap.
Det finns många olika anledningar att konsultera våra specialister. Vi hjälper dig med riskanalys och utbildar personalen och den som ska ha ansvaret för spillskydd på din arbetsplats.
Vår tjänst Spillskyddsarbete är en tjänst för säker kemikaliehantering. Den kan du bland annat ha som grund för att åtgärda revisionspunkter, skapa rutiner och även som underlag till miljödiplomering.
Men framför allt är tjänsten Spillskyddsarbete till för att minska kostnader och olycksrisker och öka miljösäkerheten på jobbet.
Riskanalys och spillskyddsutbildning är bra för många typer av verksamheter; från industri, lager och gruva till verkstad och hangar. Om det förekommer spill och läckage av vätskor på din arbetsplats, exempelvis olja, vatten, lösningsmedel, kemikalier eller skärvätskor, då kan Spillskyddsarbete göra vara till mycket nytta för er arbetsplats.