Tidsgränsen för sessionen är på väg att gå ut på grund av inaktivitet. Klicka på OK för att förlänga tiden i ytterligare 120 minuter.
Manutans produkters påverkan på miljön
.Manutan inför en miljöpåverkanspoäng för att man som kund ska ha möjlighet att göra välgrundade inköp, analysera produkternas livscykel och för att ytterligare öka våra leverantörers engagemang i eko-design.
Vad innebär vår skala för miljöpåverkan?
Manutan lanserar sin metod för miljöpåverkan för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du gör dina inköp, med hjälp av en skala som sträcker sig från A till E. Miljöavtrycksmätningen är baserad på Product Environmental Footprint (PEF)-metoden som utvecklats av EU-kommissionen, som bygger på en analys av produktens hela livscykel, från utvinning av råvaror fram till dess uttjänta livslängd, med tanke på 16 miljöindikatorer inklusive koldioxidavtryck, resursanvändning, vattenföroreningar, mänsklig toxicitet, etc.
Genom detta tillvägagångssätt vill vi inom Manutan också engagera våra leverantörer i en ekodesignprocess.
Produktens livscykel
Hur mäter Manutan en produkts påverkan på miljön?
PEF-metodik, utvecklad av Europeiska kommissionen
Riktlinjer baserade på hela produktens livscykel
Data från våra leverantörer
Produktvikt, råmaterial och tillhörande vikter, ursprung
Standardiserade värden
Tillverkningsprocesser, förpackning, energiförbrukning
Beräkning av produktens miljöpåverkan inklusive alla påverkansindikatorer (Från 12 till 16)
Påverkansfaktorer från internationella databaser
ABCDE-skala
- Effektmätning utförs i enlighet med den av EU antagna PEF-metodik och anpassad till varje produktkategori, samt tillhörande internationella databaser.
- Denna metod är baserad på principerna för livscykelanalys (LCA), en rigorös vetenskaplig metod för att mäta miljöpåverkan, enligt definitionen i ISO 14040-44.
- En produkts miljöpåverkan mäts genom insamling av två typer av data: obligatorisk produktdata som samlas in från leverantörer (såsom produktens materialsammansättning, vikt och tillverkningsursprung) och standarddata som definieras i riktlinjer för avsaknad av data.
Interna kontroller och revisioner av externa företag görs på ett urval av produkter för att säkerställa tillförlitligheten hos våra leverantörer och i de slutgiltiga resultaten.
De 16 påverkansfaktorerna i PEF-metoden
Climate change
Water scarcity
Land use
Acidification
Ozone depletion
Toxic to humans/
non-carcinogenic
health risk
Marine eutrophication
Freshwater eco-toxicity
Terrestrial eutrophication
Particulate
fine inorganics
Use of mineral resources
Use of energy resources
Eutrophication
of fresh water
Human toxicity/
carcinogenicity
Ionising radiation
Photochemicals ozone formation
Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att beräkna effekterna på 16 miljöindikatorer såsom påverkan på klimatförändringen (kgCO2e), utarmning av resurser, utsläpp av fina partiklar i luften och påverkan på människors hälsa.
De data som används för att beräkna produkternas miljöpåverkan är följande:
- Primärdata, som samlas in från leverantörer, är råvaror och deras tillhörande vikter (produktsammansättning), och tillverkningsursprung.
- Förvalda data är den typ av förpackning som används, energiförbrukningen i tillverkningsprocessen, transporter etc. Dessa uppgifter anses enligt metodriktlinjerna vara de som bidrar minst till produkternas miljöavtryck, eller de som är minst tillgängliga för leverantörer. Dessa data anses av metodförvaret som de som bidrar minst till produkternas miljöavtryck, eller de som är minst tillgänglig för leverantörer. Standarddata kan ändras av leverantörer som vill göra det. Ur miljösynpunkt är de alltid viktade på ett sådant sätt att de inte ger en fördel för en produkt för vilken datainsamlingen är mindre exakt.
Hur klassificerar Manutan sina produkter?
För att klassificera produkterna jämför Manutan PEF:s sammanlagda effektpoäng enligt viktningen definierad av PEF-metoden (sammanställningen av de 16 miljöindikatorerna) för produkten som utvärderats med alla de sammanlagda effektpoängen för produkterna i sin kategori*. Manutan distribuerar sedan produkterna enligt följande uppdelning, med hjälp av en skala från A till E.
Teoretisk indelning av alla produkter per kategori
A representerar produkter med lägst miljöpåverkan i kategorin och E-produkter med högst. En produkts samlade PEF-poäng och ABCDE-betyg kan ändras över tiden på grund av förändringar i dess sammansättning eller design, eller som ett resultat av uppdateringar av metodologiska riktlinjer eller internationella databaser. Dessutom kan produktens betyg, fastställd genom jämförelse med andra produkter i dess kategori, också ändras i takt med att kategorin utvecklas.
*Klassificeringen görs inom en kategori av Manutan-produkter som uppfyller samma behov, definierat av enheten (till exempel en stols "sittyta på minst 50 cm i 1 år").
Vår partner och våra standarder
Som en del av projektets implementering utvärderade vår partner Glimpact varje produkts miljöavtryck med hjälp av PEF-metoden som antagits av Europeiska kommissionen och emissionsfaktorer extraherade från internationella databaser:
För personlig skyddsutrustning: Konsortiets "Glimpact Xtex"-standard, som överensstämmer med den europeiska PEFCR Apparel & Footwear v1.3-standarden och den tillhörande CE-databasen, "PEF LCDN EF2.0".
För kontorsmöbler: "Product Category Rules (PCR) - Furnitures -Glimpact - V1" och de europeiska (LCDN = Life Cycle Data Network) och EcoInvent-databaserna.
Vår fortsatta strategi
Miljöpåverkanspoängen, baserad på den erkända PEF-metoden som tar hänsyn till hela produktens livscykel och miljöpåverkan, har för första gången implementerats på kategorin kontorsmöbler (skåp, skrivbord, stolar och sittplatser) samt på ett urval av Personlig skyddsutrustning (PPE) produkter.
Manutan avser att successivt rulla ut denna poäng till alla sina kategorier och är engagerad i ständiga förbättringar för att stödja sina kunders och leverantörers initiativ inom Corporate Social Responsibility (CSR). Manutan följer och kommer att följa ändringar i regelverk och berikning av databaser och har för avsikt att basera ABCDE-betyg på marknadsreferenser så snart de blir tillgängliga.